



Sjöhästens pedagogiska omsorg
Sjöhästens pedagogiska omsorg
Friska barn ger glada barn!
Sjöhästen Pedagogisk omsorg Korsberga
Kvalitetsdokumentation 2020/2021
Gruppens sammansättning
Huvudman/Barnskötare: Eleonor Fransén
Barnskötare: Heléne Andersson
Barnskötare: Annelie Hjelm
Vi har 11 barn, 4 flickor och 6 pojkar
Verksamhetsbeskrivning
Den pedagogiska verksamheten har inriktning mot lekens betydelse för utveckling.
Vi anser att leken är barnens viktigaste redskap. Den behöver de för att lära sig förstå och behärska sin omgivning.
För att låta barnen få en sund vistelse och hälsosam livsstil har vi som mål att lägga en stor del av verksamheten utomhus.
Lokalen ligger i nära anslutning till skogen där vi kan leka och utforska,
Det är svårt att hitta en bättre och mer utvecklande miljö att leka i.
Vi vill ge barnen en inspirerande miljö med engagerade, medupptäckande vuxna, där de kan utvecklas till nyfikna och kreativt tänkande individer. Här finns det tid och plats för att leka färdigt. Leken är en viktig del i den pedagogiska verksamhetens vardag och barnen skall ha roligt, känna glädje och värme när de prövar och utforska världen runt omkring sig.
Leken är en viktig del i den pedagogiska verksamhetens vardag och barnen ska ha roligt, känna glädje och värme när de utforskar världen runt omkring sig.
En dag hos oss
06.00 Öppnar vi
07.30 Frukost som kan bestå av vår egengjorda musli med fil eller youghurt. Därefter fri lek
09.00 Dom barn som får 15 timmar kommer.
09.30 Samling med fruktstund/ aktivitet ( vår/ sommar har vi samling ute)
10.00 Lek ute om vi inte är ute tidigare
11.30 Lunch som tillagas i vårt fina kök. Lunch består av salladsbuffé, kokta grönsaker och varmrätt. Det serveras mjölk och vatten. All mat lagas från grunden men svenska varor så som kött mm
12.10 Avplockning av mat. Barnen får bära ut tallrik och glas i köket för att sedan tvätta sig. Dom små tvättas och tas upp för vila. Dom stora vila nere på mattan och lyssnar på en cd saga eller bokläsning av vuxen.
13.00 Lek/ aktivitet ute
14.00 Dom små som sover väcks. Dom barn som går 15 timmar går hem
14.30 Mellanmål som serveras antingen inne eller ute
15.00 Lek ute eller inne
16-17.00 Går sista barnen hem
Föräldrasamverkan:
+ Tyra appen
- dagligen bilder i bloggen på barnen som vi kopplar till läroplanen i Ipaden.
- vi lägger ut händelser i kalendern
- föräldrarna lägger ut schema
- Sjukanmäla via appen
- Lägga in bilder i deras personliga mapp där man också kopplar bilden till läroplanen
- Veckans matsedel
+ Månadsbrev
+ Utvecklingssamtal efter vårdnadshavarens behov. Max 1gång/termin
+ Föräldrarmöte 1 Höstterminen, 1 Vårterminen
+ Sommarfest där vi bla avtackar dom barn som ska börja skolan. Vi har bla träffats på Vedbände gård där vi har haft ridning/ race med åkergräsklippare, grillning. Där alla har träffats och haft det trevligt ihop.
Syfte med våra aktivitet och rutinsituationer
Lämning: Vi ser till att familjen känner sig välkommen och tar reda på hur morgonen har varit, för att få reda på barnets dagsform.
Hämtning: Vi berättar hur dagen har varit, för att delge vad deras barn har varit med om under dagen.
Måltider: Vi gör alla måltider här på sjöhästen. Vi använder oss av frukt som sötning i tex fil. Gröt två gånger i veckan. Mellanmål kan vara smoothi, grilla korv, kläm mackor, knäckebröd, tunnbrödsrullar m.m
Vi lagar husmanskost ifrån grunden. Med alltid kött i från trakten samt alltid svenska råvaror, svensk fisk. Vilket vi tycker är viktigt då vi inte vill ha halvfabrikat. Vi har dämpad belysning och försöker skapa lugn och ro, för att ge matro. Det ska vara en trevlig stund och tillfälle för alla att bli mätta i sin egen takt och även prova olika smaker. Barnen får lära sig vänta på sin tur och träna på ett bra bordsskick.
Samling:
Vi sjunger och gör ramsor, för att det är roligt samt att vi får in matematik, språkträning, rim, motorik, rytmik och barnen lär sig följa instruktioner. Vi jobbar även med materialet i Fonomix som handlar om munljud , hur vi använder tungan och munnen när vi pratar.
Genom att förstå veckodagarna och kunna orientera sig med dem i sin vardag ger vi barnen en struktur, tidsuppfattning, möjlighet till planera och förståelse för vad och när saker ska inträffa.
- Vilka är veckodagarna? Hur många är de? I vilken ordning kommer de?
”Förkskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt mätning, tid och förändring”
Lärande Lek:
Pedagogisk omsorg värnar mycket om lekens betydelse. För att barnen ska utvecklas och bli kreativ. De lär sig ta hänsyn, ta för sig och dela med sig. Målen för utveckling och lärande. Vi har tillgång till gympasalen i skolan 1gång/månaden då vi leker och tränar motorik med hjälp av motorikbana.
Lärande lek ute:
Som ovan. Barnen får röra sig på stora ytor, då vi även har tillgång till en stor fotbollsplan samt nära till skogen. Även att se till att vara rädda om vår miljö ute och i naturen. Vi får även in hur vi är i trafiken när vi går till skogen, biblioteket, lekparken. På vintern har vi en pulkabacke på fotbollsplanen så vi har nära att åka.
Fruktstund:
För att ge barnen en lugn stund, energi och smakupplevelse. Barnen har en varsitt plastglas där det står deras namn på. Vi blanda alltid 2-3 frukter i glaset.
Vila:
För att ladda batterierna. Dom små barnen sover uppe och lyssnar på avslappnande musik. Stora barnen vilar på mattan nere och lyssnar på cd saga eller så läser någon av oss pedagoger en bok. Vi har även dom barnm som sover i vagn som sin trygghet.
På och avklädning:
Vi pratar om vad man ska ha på sig inför dagens väder. Detta gör att barnen själva ta ansvar för vad dom ska ha på sig. Barnen gör så mycket dom kan själva för att sedan kunna helt själva. Vi finns där för hjälp. De får ta hand om sina kläder så de hamnar på rätt plats. De tränar kroppsuppfattning och motorik. Målet barn ska ha inflytande.
Kreativ utveckling:
Barnen målar, klipper, klistrar och provar olika material samt skapar med lera för att träna finmotoriken som dom också får genom att pärla. Lära sig färg och form. Barnen blir uppfinningsrika.
Motoriks utveckling:
Vid av och påklädning. Lek inne och ute, pyssel. Vid matsituationen.
Social utveckling:
Vi tränar samspel och föregår med gott exempel. Tex med kompislek att man inte alltid leker med samma personer, rollek.
Språkutveckling:
Med närvarande pedagogik utvecklar vi och stimulerar vi barnens språkliga förmåga. Bla genom Fonomix som dom också kommer jobba med i förskoleklass.
Vi jobbar med sång, rim och ramsor och läser böcker och pratar mycket med barnen. Detta bidrar till förbättring och utveckling av barnets språkliga förmåga.
Matematiks utveckling:
Vi använder oss dagligen av matematisktankesätt genom vardagliga konversationer. Med sånger, ramsor och spel. Vi pratar om antal, siffror och former. Bla genom att varje barn får plocka en duplobit för varje dag så gör vi en stapel av hur många barn vi är måndag till fredag. Vi räknar antalet fötter, fingrar m.m Vi leker ofta fram matematiken
Naturvetenskaplig utveckling:
Vi hittar massor i skogen som vi kan använda oss av. Och på vintern använder vi oss av snö.
Natur och miljöutvecklingen:
Vid våra skogsutflykter är vi nära och rädda om naturen. Barnen får lära sig om återvinning då vi går till återvinningen 1 gång i veckan. Vad sorterar vi var och så är vi med på skräpplockardagarna. Vi har också tittat på barr & pinne som är ett program ifrån Ur om återvinning.
Barns inflytande och delaktighet
Barnen är med och bestämmer i fall vi ska göra något speciellt. Dom bestämmer på gympan vad dom tycker vi ska ha för redskap till olika övningar.
Barnen checkar själva in sig i Tyra appen på morgonen.
Teknik/bygg och konstruktions utveckling
Barnen bygger med material som finns både inne och ute i form av lego, duplo, pinnar, stenar m.m
Samverkan med förskoleklass, fritidshem och skola
Vid övergång till förskoleklass då barnen skolas in i ny grupp och ny miljö. Nu i vår hälsar deras nya pedagog på hos oss. Vi går också till skolan tillfällen för att träffa våra nya skolkamrater, och för att bekanta oss med den nya miljön.
Traditioner
Födelsedagar
- Barnet får sitta på en speciell födelsedagsstol. Vi sjunger och räknar på fingrarna hur gammal barnet har blivit. Barnet får om det vill ha med sig någon speciell frukt/ grönsak att bjuda sina kompisar på annars har vi det här. Dom får också välja en present i födelsedagslådan.
Påsk
- Vi har påskmaskerad med äggletande.
Midsommar
- Vi dansar kring midsommarstången och äter midsommar buffe
Advent
- För att räkna in julen har vi ljus uppsatta och en julkalender som vi läser för varje dag. Vi har en almanacka med pocketdisneybok för varje dag. Vi gör också julpyssel och går på tomtesmyg.
Lucia
- Vi gör olika beroende på barngruppen. Men bjuder alltid in föräldrar/ mor-och
farföräldrar till lucia- eller julsamkväm.
Julfest
Vi firar lite jul tillsammans med barnen. Traditionell mat och dans kring granen.
Beskrivning av vårt arbete med pedagogisk dokumentation av barnen utveckling och lärande.
- Varje barn har en egen portfolio, där vi följer deras utveckling fån de att dom börjar hos oss till dom slutar. Det kan vara teckningar, hand och fotavtryck och andra arbeten som barnen har skapat.
- Tyra appen där det läggs in bilder som sen kopplas till läroplanen
Analys
Vi har fått bra respons i från föräldrarna sedan vi började med Tyra. Alla föräldrar är insatta i vad som händer dagligen i verksamheten i form av bild och text.
Vi tycker att nuvarande dokumentation är tillräcklig.
Beskrivning av kvalitetsarbete
Vi utför årligen kvalitetskontroller där föräldrar får bedöma vår verksamhet. Dessa uppgifter ligger i stor grund för att utveckla vår verksamhet till förbättring.
Föräldrarnas kommentarer på vår verksamhet
- Det är en trygg miljö för barnen. Liten grupp.
- Vi är så nöjda med sjöhästen. Detta är vårt barn nr 3 som går här och vi tycker det är toppen. Vi önskar att inte kommunen får alla barn utan att barnen sätts även här på sjöhästen.
- Ärlighet och rakhet blir inga krångligheter.
- Alltid öppenhjärtligt och flexibelt
- Lyx
- Vi upplever att det är en bra miljö för vårt barn att utvecklas och lära i. Det är en liten barngrupp som ni lyckats få en stark sammanhållning i.
- Bra information och vi känner oss alltid välkomna att framföra synpunkter.
- Vi är nöjda med sjöhästen och glada att vi valde er. Ni har överträffat våra förväntningar.